[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 18:11
Novozelandski 18-godišnji haker, pisac virusa koji su na internetu izazvali višemilonsku štetu, dobio je posao u telekomunikacionoj kompaniji kao savetnik za borbu protiv virusa, objavila je pomenuta kompanija.

Haker Owen Thor Walker pušten je na slobodu prošle godine nakon priznanja da je programirao i internetom širio viruse koji su potkradali lične podatke iz računara, izazvavši štetu u visini 20 miliona dolara.

Mali genije, programer serije virusa koje ne detektuju antivirus programi, zaposlio se u TelstraClearu, odeljenju australijske kompanije za telekomunikacije Telstra.

"Savetuje nas o načinu smanjenja rizika i o onome što motiviše cyber kriminalce", objasnio je Chris Mirams, direktor TelstraCleara na Radiju Novi Zeland.

"On stvarno želi da njegove informacije i kompetencija posluže za dobro novozelandskih kompanija", dodao je Mirams.
[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 17:54

Obzirom da se bliži nova godina, znak je da treba očekivati i nove viruse. Naime iz iskustava od prethodnih godina se može zaključiti da nas i ove godine isto očekuje. Ovi novogodišnji virusi će podsetiti one koji su zaboravili na dolazak nove godine.

Proslogodišnji novogodišnji crv bio je maskiran kao novogodišnja čestitka pod naslovom "Happy New Year" i sadržao attachement pod nazivom postcard.exe ili postcard.zip. Kada se attachment pokrene, maliciozni softver se downloaduje sa neta i inficira računare koji rade sa Windows operativnim sistemom. Kada je računar inficiran, šalju se isti mailovi na na druge računare. Ovaj virus se dosta brzo raširio, dostižući brzinu od pet mailova u sekundi.

[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 17:08

Bredolab, novi tip trojanca širi se internetom putem lažnog Facebookovog emaila u kome se zahteva resetovanje lozinke, navodi sigurnosna kompanija MX Labs.

Neki korisnici dobili su email koji je navodno poslao "The Facebook Team". Adresa pošiljaoca je service@facebook.com.

Reč je o spoofu odnosno lažnim stranicama i podatcima koji izgledaju kao original.

Uglavnom, MX Labs kaže da email ima i prilog (attachment) sa nazivom "Facebook_Password_4cf91.zip, a sadrži aplikaciju Facebook_Password_4cf91.exe. (Dalje)

[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 16:41

1. I Love You (2000) - Ko ne bi otvorio e-mail s naslovom ˝Volim te˝? To je uglavnom i bio problem. Do maja 2000. zabeleženo je 50 miliona računara koje je ovaj crv inficirao. Pentagon, CIA i Britanski parlament morali su da ugase svoje e-mail adrese kako bi izbegli ovu pretnju.

2.  Conficker (2009) - Crv Conficker stvorio je sigurnu, u svetu raširenu mrežu tzv. cyber-kriminala. Omogućio je svojim vlasnicima da instaliraju željeni softver na zaražene računare. (Dalje)

[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 16:36
Cyber kriminalci su izbacili još jedan u nizu trojanaca koji krade personalne podatke za log-in u online bankarskom poslovanju.

Virus Clampi širi se velikom brzinom u Velikoj Britaniji i SAD-u tako što korisnici posećuju stranice koje sadrže virus kod.
Jednom kad se odomaći na računaru, virus miruje sve dok se korisnik ne loguje na stranicu banke, kreditne kartice ili neki drugu finansijsku stranicu. Virus pamti korisničko ime i šifru, i šalje ih na udaljeni server kojim upravljaju vlasnici Clampi-ja.
Trojanac ima listu od 4500 stranica banaka koje kontroliše. Stručnjaci upozoravaju da se radi o jednom od najnevidljivijih virusa koji napadaju računare koji koriste MS Windows operativni sistem. (Dalje)
[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 16:03

Troj_SunSeven je hakerska alatka pomoću koje njegov vlasnik može bez Vašeg znanja da pristupa Vašem računaru. Sve što treba ylonamernom vlasniku da bi pristupio Vašem računaru je server aplikacija ovog trojanca da bude instalirana na Vašem računaru i da pristupite Internetu. Ostalo sve prelazi u njegove ruke. Može da stigne kao e-mail od bilo koga ili prilikom instaliranja nekog programa.  (Dalje)