[ Generalna ] 13 Novembar, 2012 09:53

Flame - Računarski virus razvijen za špijunažu.

Prema informacijama eksprata kompanije Kasperski ovaj trojanac je detektovan na računarima na Bliskom Istoku: Iranu, Izraelu, Palestini, Siriji i Sudanu, na računarima raznih kompanija i akademskih institucija. (Dalje)

[ Generalna ] 02 Avgust, 2012 22:05

Dešavalo Vam se da se nakon gledanja videa koji je postavio neko od vaših prijatelja sa Facebooka, taj video pojavi na wall-u svih vaših prijatelja...

Video virus 

Rešite ovaj problem?

 

 

[ Generalna ] 20 Decembar, 2009 16:29
Kompanija Microsoft objavila je hitnu sigurnosnu "zakrpu" za popravku kritične osetljivosti otkrivene u internet pretraživaču Internet Explorer zbog koje je bilo ugroženo dva miliona korisnika operativnog sistema Windows. Stručnjaci za sigurnost kompjutera preporučuju svima koji krstare Internetom uz pomoć Internet Explorer-a da odmah instaliraju novu ispravku ovog programa objavljenu sredinom decembra. Sličnu poruku dobili su i korisnici Firefoxa čiji je paket ispravki u izdanju za nadogradnju krenuo da se instalira automatski nešto ranije u odnosu na Internet Explorer. Međutim, Mozilla je saopštila da je grubom greškom jedna ispravka za staru verziju Firefox-a 2 slučajno ispuštena iz paketa, pa se mora učitati naknadno.
 (Dalje)
[ Generalna ] 17 Decembar, 2009 22:11
     
Symantec  
Symantec, kompanija specijalizoana za sigurnost internet tehnologija i borbu protiv virusa, pratila je aktivnosti internet podzemlja tokom godinu dana. Razloge praćenja internet kriminala, sprovedenog između jula 2007. i juna 2008, ova kompanija je objavila u "Izveštaju o sivoj ekonomiji na internetu". Symantec je pratio ukupno 69.130 aktivnih trgovaca i analizirao više od 44 miliona poslate elektronske pošte koja se razmenjuje na forumima internet podzemlja.

 (Dalje)
[ Generalna ] 17 Decembar, 2009 21:48
     
Haker Kevin Mitnik  
Najpoznatiji svetski haker, Kevin Mitnik, koji je odležao svoje zbog počinjenih nedela, i sam se našao na meti hakera ubrzo po isticanju uslovne kazne kojom mu je zabranjen slobodan pristup Internetu. Po isticanju kazne, Kevin je odlučio da se bavi sigurnošću i zaštitom od hakerskih napada, pa je osnovao firmu Defensive Thinking. Za samo nekoliko nedelja, koliko firma radi, na njen sajt dva puta su upali hakeri koji nisu pričinili nikakvu ozbiljniju štetu.

 (Dalje)
[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 18:11
Novozelandski 18-godišnji haker, pisac virusa koji su na internetu izazvali višemilonsku štetu, dobio je posao u telekomunikacionoj kompaniji kao savetnik za borbu protiv virusa, objavila je pomenuta kompanija.

Haker Owen Thor Walker pušten je na slobodu prošle godine nakon priznanja da je programirao i internetom širio viruse koji su potkradali lične podatke iz računara, izazvavši štetu u visini 20 miliona dolara.

Mali genije, programer serije virusa koje ne detektuju antivirus programi, zaposlio se u TelstraClearu, odeljenju australijske kompanije za telekomunikacije Telstra.

"Savetuje nas o načinu smanjenja rizika i o onome što motiviše cyber kriminalce", objasnio je Chris Mirams, direktor TelstraCleara na Radiju Novi Zeland.

"On stvarno želi da njegove informacije i kompetencija posluže za dobro novozelandskih kompanija", dodao je Mirams.
[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 17:54

Obzirom da se bliži nova godina, znak je da treba očekivati i nove viruse. Naime iz iskustava od prethodnih godina se može zaključiti da nas i ove godine isto očekuje. Ovi novogodišnji virusi će podsetiti one koji su zaboravili na dolazak nove godine.

Proslogodišnji novogodišnji crv bio je maskiran kao novogodišnja čestitka pod naslovom "Happy New Year" i sadržao attachement pod nazivom postcard.exe ili postcard.zip. Kada se attachment pokrene, maliciozni softver se downloaduje sa neta i inficira računare koji rade sa Windows operativnim sistemom. Kada je računar inficiran, šalju se isti mailovi na na druge računare. Ovaj virus se dosta brzo raširio, dostižući brzinu od pet mailova u sekundi.

[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 17:08

Bredolab, novi tip trojanca širi se internetom putem lažnog Facebookovog emaila u kome se zahteva resetovanje lozinke, navodi sigurnosna kompanija MX Labs.

Neki korisnici dobili su email koji je navodno poslao "The Facebook Team". Adresa pošiljaoca je service@facebook.com.

Reč je o spoofu odnosno lažnim stranicama i podatcima koji izgledaju kao original.

Uglavnom, MX Labs kaže da email ima i prilog (attachment) sa nazivom "Facebook_Password_4cf91.zip, a sadrži aplikaciju Facebook_Password_4cf91.exe. (Dalje)

[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 16:41

1. I Love You (2000) - Ko ne bi otvorio e-mail s naslovom ˝Volim te˝? To je uglavnom i bio problem. Do maja 2000. zabeleženo je 50 miliona računara koje je ovaj crv inficirao. Pentagon, CIA i Britanski parlament morali su da ugase svoje e-mail adrese kako bi izbegli ovu pretnju.

2.  Conficker (2009) - Crv Conficker stvorio je sigurnu, u svetu raširenu mrežu tzv. cyber-kriminala. Omogućio je svojim vlasnicima da instaliraju željeni softver na zaražene računare. (Dalje)

[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 16:36
Cyber kriminalci su izbacili još jedan u nizu trojanaca koji krade personalne podatke za log-in u online bankarskom poslovanju.

Virus Clampi širi se velikom brzinom u Velikoj Britaniji i SAD-u tako što korisnici posećuju stranice koje sadrže virus kod.
Jednom kad se odomaći na računaru, virus miruje sve dok se korisnik ne loguje na stranicu banke, kreditne kartice ili neki drugu finansijsku stranicu. Virus pamti korisničko ime i šifru, i šalje ih na udaljeni server kojim upravljaju vlasnici Clampi-ja.
Trojanac ima listu od 4500 stranica banaka koje kontroliše. Stručnjaci upozoravaju da se radi o jednom od najnevidljivijih virusa koji napadaju računare koji koriste MS Windows operativni sistem. (Dalje)
[ Generalna ] 13 Decembar, 2009 16:03

Troj_SunSeven je hakerska alatka pomoću koje njegov vlasnik može bez Vašeg znanja da pristupa Vašem računaru. Sve što treba ylonamernom vlasniku da bi pristupio Vašem računaru je server aplikacija ovog trojanca da bude instalirana na Vašem računaru i da pristupite Internetu. Ostalo sve prelazi u njegove ruke. Može da stigne kao e-mail od bilo koga ili prilikom instaliranja nekog programa.  (Dalje)

[ Generalna ] 22 Novembar, 2009 20:13

Zeus je trojanac koji je na internetu prisutan dovoljno dugo da se u internet podzemlju proglasi kao alat jednostavan za upotrebu i moćan alat za krađu ličnih podataka s udaljenih lokacija.

U početku se vezuje za grupu kriminalaca poznatih kao "Rock Phish" grupa koja je “napadala” finansijske institucije u svetu, da bi kasnije ovaj “alat” postao široko dostupan za prodaju, pa čak i kao besplatan na underground forumima.

Sljedeći video pruža uvid u  “Zeus crimeware” alat, internet crna tržišta, i načine distribucijete ovog trojanca:

 (Dalje)
[ Generalna ] 22 Novembar, 2009 15:05

Jedan od najrasprostranjenijih botneta danas – ZEUS- Banking Trojan

Zeus je trojanac koji snima sve odlazne konekcije zaraženog racunara, tj. posete internet sajtovima.

Osnovna kriminalna namena ovog Trojanca je da pomoću keylogger tehnika od korisnika ukrade podatke za pristup na bankovne račune (korisnička imena, lozinke, brojeve računa), brojeve kreditnih kartica. On poseduje mogućnost da pri poseti online banking sistema „ubrizga“ lažne html forme putem kojih navodi korisnika da unese potrebne podatke.

Prema istraživanjima Damballa botnet napadi su u porastu a Zeus bot zauzima prvo mesto po rasprostranjenosti u SAD. Pretpostavlja se da je samo u SAD 3.6 miliona računara zaraženo ovim trojancem.

Zeus builder

 (Dalje)

[ Generalna ] 16 Novembar, 2009 22:30
Botnet oznacava mrežu kompjutera koju kontrolišu cyber kriminalci koristeći Trojance ili druge štetne programe.

Botovi ili “zombi” računari su ustvari računari inficirani štetnim kodom.  Botnet mreže mogu da broje na hiljade pa i desetine hiljada inficiranih kompjutera.

Ovakve mreže se najčešće koriste kao spam platforme. Mogu služiti za pokretanje DdoS (Distributed Denial of Service) napada koji je usmeren ka tome da ometa ili potpuno obustavlja normalno funkcionisanje web sajta, servera ili drugih mrežnih resursa. Jedan od uobičajenih načina je preplavljivanje servera slanjem prevelikog broja zahteva. To će usporiti server (i web strane će se otvarati mnogo sporije), a može i potpuno oboriti server (prouzrokujući time pad svih web sajtova na serveru). (Dalje)

[ Generalna ] 08 Novembar, 2009 16:51

Najbolji vid zaštite su naravno antivirus programi sa firewall-om, redovno update-ovani. Oni vas neće zaštiti od novih, FUD password stealera, ali će sprečiti veliki deo starijih verzija da Vam ukradu podatke.

Ovi password stealeri dolaze uglavom u .exe ekstenziji (ređe .pif) da bi mogli da se izvrše na računaru korisnika, te stoga treba biti oprezan sa pomenutim ekstenzijama. Povedite računa kada preuzimate muziku ili video zapise koji su kompresovani u .rar(.zip) ekstenziju, često se događa da se umesto fajla video.avi (.flv,.mpg,.mp3...etc) nalazi fajl tipa video.exe.

Naravno, najbolje je da sumnjive sadržaje ne preuzimate sa interneta i ne pokrećete ih na svom PC. (Dalje)