Cyber kriminalci su izbacili još jedan u nizu trojanaca koji krade personalne podatke za log-in u online bankarskom poslovanju.

Virus Clampi širi se velikom brzinom u Velikoj Britaniji i SAD-u tako što korisnici posećuju stranice koje sadrže virus kod.
Jednom kad se odomaći na računaru, virus miruje sve dok se korisnik ne loguje na stranicu banke, kreditne kartice ili neki drugu finansijsku stranicu. Virus pamti korisničko ime i šifru, i šalje ih na udaljeni server kojim upravljaju vlasnici Clampi-ja.
Trojanac ima listu od 4500 stranica banaka koje kontroliše. Stručnjaci upozoravaju da se radi o jednom od najnevidljivijih virusa koji napadaju računare koji koriste MS Windows operativni sistem.
Clampi
Stručnjaci iz Symanteca otkrili su da Clampi nadgleda banke, kompanije za kreditne kartice, online kasina, neke vladine stranice i sl.

Clampi je jedan iz novije serije virusa koji napadaju isključivo bankarske sisteme.

IBM je objavio izvještaj u kojem stoji da su i sigurne stranice, takozvani trusted sites, podložni zarazi; popularni pretraživači, blogovi, online časopisi i sl.

Trojanci poput Clampia ubrajaju se u 55% novog malicioznog softwarea koji se pojavio u prvoj polovini ove godine, a to je čak deset odsto više nego prošle godine.

Ne klikajte sumnjive linkove iz emaila, poruka i dr.