Zeus je trojanac koji je na internetu prisutan dovoljno dugo da se u internet podzemlju proglasi kao alat jednostavan za upotrebu i moćan alat za krađu ličnih podataka s udaljenih lokacija.

U početku se vezuje za grupu kriminalaca poznatih kao "Rock Phish" grupa koja je “napadala” finansijske institucije u svetu, da bi kasnije ovaj “alat” postao široko dostupan za prodaju, pa čak i kao besplatan na underground forumima.

Sljedeći video pruža uvid u  “Zeus crimeware” alat, internet crna tržišta, i načine distribucijete ovog trojanca:

Kao što ste mogli da zaključite iz video klipa, jednostavnost kreiranja trojanca upravo je rezultirala time da ovaj “alat” postane omiljeno oružje internet kriminalaca.Dostupnost ovog alata putem underground foruma je kasnije doprinela  povećanju njegove upotrebe.

U poslednjih godinu dana, samo je Symatec korporacija detektovala preko 154 000 računara zaraženih ovim trojancem, kao i 70.330 različitih binarnih fajlova Zeusa. Računa se da je stvarni broj inficiranih računara daleko veći.

Danas postoje web sajtovi poput abuse.ch koji već izvesno vreme prate rast i razvoj ovog trojanca. Oni su uspeli da pronađu način za pronalaženje Kontrol panela na serverima odakle se kontrolišu inficirani računari. Takođe su uspeli da realno predstave štetu koju nanosi ovaj trojanac.