Jedan od najrasprostranjenijih botneta danas – ZEUS- Banking Trojan

Zeus je trojanac koji snima sve odlazne konekcije zaraženog racunara, tj. posete internet sajtovima.

Osnovna kriminalna namena ovog Trojanca je da pomoću keylogger tehnika od korisnika ukrade podatke za pristup na bankovne račune (korisnička imena, lozinke, brojeve računa), brojeve kreditnih kartica. On poseduje mogućnost da pri poseti online banking sistema „ubrizga“ lažne html forme putem kojih navodi korisnika da unese potrebne podatke.

Prema istraživanjima Damballa botnet napadi su u porastu a Zeus bot zauzima prvo mesto po rasprostranjenosti u SAD. Pretpostavlja se da je samo u SAD 3.6 miliona računara zaraženo ovim trojancem.

Zeus builder

 

Smatra se da je Zeus delo Ruskog internet podzemlja, osobe koja se u internet podzemlju predstavlja pod nadimkom A-Z. Na crnom internet tržištu cena ovog trojanca u zavisnosti od verzije kreće se od $400 do $3000.

A-Z “operiše” uglavnom izvan Rusije, čija kao i većina vlada zapravo ne zna na koji način da se uhvati u koštac sa  internet kriminalom, te im on trenutno ne predstavlja najveći prioritet.

Očigledno je da je A-Z veoma vešt programmer koji izradjuje štetne programe i botnete koje dalje iznajmljuje drugim internet kriminalcima za određenu novčanu nadoknadu.

U Rusiji se smatra da je putem Zeus bota izvršen upad u računare vlasnika sajtova za berzu(trgovinu akcijama), pri čemu su im ukradeni podaci za pristup sajtovima. Zeus je korišćen za upad u preko 150.000 računara na kojima su svi dokumenti kriptovani putem Zeusa. Kriminalci su na ovim računarima ostavili poruku da će za skromnu nadoknadu od $300 izvršiti dekripciju dokumenata.Zeus je takođe iskorišćen da obriše oko 1.6 miliona podataka ljudi koji traže posao putem sajta Monster.com. Od tog momenta Monster.com daleko ozbiljnije radi na sprečavanju ovakvih prevara.

Ovaj trojanac ima svoje obožavaoce i u stručnom svetu.  Yuval Ben-Itzhak, lovac na viruse iz sigurnosne kompanije Finjan iz San Jose navodi: "Pisanje programa koji treba da se izvrši na milionima računara širom sveta, a da ih ne sruši je zaista umetnost."Ben-Itzhak dalje izjavljuje:" Kažem vam, ja sam spremnan da zaposliim osobu kao što je ova po svaku cenu. "

U online razgovoru(chat) sa tvorcem Zeusa, A-Z kaže da mu je cilj u životu da zaradi dovoljno novca da može svoj automobil marke 1995 Zhiguli sedan da zameni za  Mercedes-Benz SLR sports coupe.

U sledećem  razgovorus  A-Z napominje da je Zeus napravljen isključivo u legalne svrhe (u svrhe istraživanja)što on napominje svojim klijentima, ali da on nema apsolutnu kontrolu nad svojim klijentima, te ih ne može sprečiti da ga zloupotrebe.