Postoji mnogo načina na koje vam zlonamerni korisnici mogu ukrasti podatke za pristup (korisničko ime i password) internet sajtovima. Naravno da veštiji korisnici mogu iskoristiti bezbednosne propuste operativnih sistema i dr. Međutim, najčešći načini se svode na prevare nesmotrenih korisnika.

U većini slučajeva "žrtve" se "pecaju" na lažne (phishing) stranice koje izgledaju identično kao stranice originalnih web sajtova.

Neretko se koriste tzv. password stealer-i  koji se nalaze u programima koji se slobodno preuzimaju sa interneta. Ovakvi programi nakon startovanja šalju vlasniku istih podatke koje imate sačuvane u Vašem brauzeru (internet pretraživaču).

Trenutno najčešće korišćeni ovakvi programi su:

- IStealer - autor Kizar (Španija)

- r1zen stealer - autor Clark (Francuz srpskog porekla)

Verovali ili ne cena ovakvih programa nije veća od 50 eura.

Ove programe po pravilu ne može detektovati ni jedan antivirus program.

Internetom saobraćaju i razni "keylogeri", programi koji "loguju" komande koje unosite sa tastature i iste šalju vlasnicima.

Nesmotren korisnik još može zaraziti svoj PC nekim od botnet programa, kao što su recimo: rxbot ili zeus trojan. Na ovaj način zaražen PC postaje robot, tj. može se daljinski kontrolisati od strane vlasnika programa. U tom slučaju vlasnik takvog programa dobija sve moguće podatke od "žrtve", a takođe je može koristiti za ddos napade (napad uskraćivanjem usluga).

Naravno, internetom kruži još mnogo raznih alata koji se koriste za prevare, ali se u ovom članku neću više njima baviti, obzirom da mi je namera da za sada samo upoznam korisnike interneta da pri surfovanju i preuzimanju programa sa interneta obrate malo više pažnje i  da ono što je besplatno može ipak imati svoju cenu.