Još jedan od načina na koji Vam zlonamerni korisnici interneta mogu ukrasti podatke je kao što sam pomenuo u uvodnom delu upravo korišćenjem "password stealer"-a.

Jadan od presudnih razloga za moje "izučavanje" ove oblasti su upravo ovi trojanci, obzirom da verujem da sam i sam bio žrtva sličnih kriminalnih alata, što mi je donelo brojne neugodnosti. No...da se vratimo na temu.

Ovi password stealeri su zapravo programi koji svojim vlasnicima šalju podatke koje imate sačuvane u vašim internet pretraživačima.

Uglavnom ih izrađuju ljudi kojima je programiranje blisko i prodaju ih svakom ko je zainteresovan tj. ko onome ko plati. Cene ovakvih programa na crnom tržištu kreću se od 50 do 70 eura.

Ovi programi su zbog lakoće upotrebe i niske cene jedni od najrasprostranjenijih programa ovog tipa na internetu danas.

Šire se internetom tako što se server(zaražen fajl) pridruži nekom od programa (npr. patch za Kaspersky Internet security), podigne na internet i na nekom od sajtova postavi link ka njemu. Nakon preuzimanja sa interneta dovoljno je da se zaraženi fajl startuje i on će poslati potrebne podatke svom vlasniku.

Po pravilu ovi "serveri", po postavljanju na internet su FUD (Fully UnDetectable), što znači da ih u trenutku postavljanja na intenet ne može detektovati ni jedan antivirus program.

Postoji mnogo ovakvih programa i nije neophodno baviti se svima njima, te ću ja na ovom blogu za zainteresovane u narednim člancima napisati ponešto o IStealer-u, čisto da ih upoznam sa čime se mogu susresti i kako se mogu zaštiti.